Malá včelařská a bylinkářská produkce
Včely Jolana
Včelařské produkty
– OD VČEL –
MED A OŘECHY V MEDU
Kvalita a složení medu se odvíjí od složení rostlin v místě stanoviště i od způsobu, jak včelař se včelami hospodaří. Med získávám od včel ze stanoviště na Sněhově - převažuje květový med z jarního kvetení a z květů lučních bylin i z léčivek pěstovaných v zahradě Bylinky z ráje.
Ze stanoviště na Všeni (zahrada ZŠ Všeň) jde o snůšku převážně z řepkového pole s podílem lipového květu.
Lokalita původu ořechů je Český ráj (Kozákov, Sobotecko).
Hmotnost: 250 g
– OD VČEL –
PROPOLIS
Propolis získávám prostým oškrabáváním různých částí úlu. Je to zaschlá tmavá látka obsahující pryskyřice z různých druhů stromů (jehličnany, olše, topol, bříza nebo jírovec) - záleží na jejich výskytu na stanovišti. Je potřeba dát pozar na alergickou reakci.
Včely propolis použývají při "hygieně" úlu - ta, kde jim něco nevoní, plesniví, nebo kde je průvan a termoregulace v úlu nefunguje, jak včelky potřebují.
Složení: Propolis od včel vyluhovaný v 70% lihu.
Hmotnost: 30 ml
– OD VČEL –
UŽÍVÁNÍ
Po stráčení medu obvykle zbývá směs medu a vosku strženého z plástve, tzv. víčka. Louhuji je v 70% pálence. Dále v tomto sladkém výluhu nechávám macerovat byliny (k dispozici mám jitrocelové a vlaštovičníkové užívání).
Hmotnost: 100 ml
– OD VČEL –
ZÁZRAČNICA - včelami ovlivněná voda
Jde o vodu, která je vystavená minimálně 24h působení biopole včel. Biopole včel je energetický obal včelího chomáče v rozsahu cca do půl metru od něj. Včely jsou v neustálém pohybu, chvěním klřídel regulují v chomáči stálou teplotu - vibrují, a tím i vysílají do okolí svou včelí frekvenci. Láhve s vodou stavím vedle úlu během sezóny, kdy jsou včely v síle. V zimě včely neruším.
V 80. letech 20. stol. vydal MUDr. B. Handl v rámci ČSV populárně-vědecké pojednání Včelí produkty ve výživě člověka a v lékařství (1986, 1991). Uvádí tu např., že včelami ovlivněná voda prokazatelně vykazuje odlišné fyzikální vlastnosti a nekazí se - dlouhodobě odolává působení bakterií.
Hmotnost: 0,75 l, 1 l
– OD VČEL –
SVÍČKY A OZDOBY Z VOSKU
Popisky najdete u jednotlivých obrázků. K mání na podzim po vytavení vyřazených pláství z úlu. Případně během sezóny v týdenní až čtrnáctidenní lhůtě :)
Co a jak včely zpracovávají
Udělejte si jasno, z čeho je med, odkud berou včely vosk a k čemu jim slouží propolis.
Pyl a med
Rozdíl mezi pylem a medem je takový jako mezi řízkem a melounem. Med vzniká přeměnou nektaru z květin v trávícím ústrojí včely. Včela nektar nasaje do "medného váčku" a v úle ho "vyplivne" do plástve. Pyl přinese do úlu na nožkách v "pylových košíčcích". Pyl a med skladují včely odděleně.
Vosk
Vosk produkují včely vlastním tělem prostřednictvím voskových žláz, které mají na zadečku. V období, kdy dělnice plní v úle roli stavitelky, "vypotí" ze žlázek šupinky vosku a předává je dalším družkám ke zpracování. Z vosku si včely staví své obydlí - plástve.
Kašička a propolis
V úle se setkáte s mateří kašičkou - směs enzymů produkovaná tělem včely. Včelí larvy se v ní koupou a živí se jí v počátcích svého vývoje. Larva královny je krmena výhradně mateří kašičkou.
Hnědá lepkavá hmota na dřevěných částech úlu je propolis. Je to pryskyřice, kterou si včely sbírají z pupenů. V úlu slouží jako desinfekce.
Výrobky z bylin pro péči o tělo
– PÉČE O TĚLO –
Tělové oleje
OLEJ NA NAPJATÉ SVALY - uvolňující olej s vůní heřmánku. Složení: mandlový olej, olejový výluh z máty, tužebníku, rozmarýnu, levandule a heřmánku.
OLEJ NA KLOUBY A ŠLACHY - zahřívací olej s vůní skořice. Složení: sezamový olej, olejový výluh ze zázvoru, rozmarýnu, skořice a kostivalu, éterický olej skořice
Hmotnost: 100 ml
Výrobky z bylin do kuchyně
– DO KUCHYNĚ –
Sezamové solení
Sezamové solení je dochucovadlo inspirované "gomasiem" - makrobiotickým ozdravným a léčebným solením. Jde o směs praženého sezamu, soli a sezónních vybraných bylin (s oblibou používám např. popenec, lichořeřišnici, měsíček, saturejku, hluchavku atd.). Vše je smícháno a propojeno v třecí misce zvané "suribachi".
Sezamové solení je velmi chutné a návykové! :)
Složení: 80% pražený sezam, 10% alpská/himalajská sůl, 10% směs šesti bylin
Hmotnost: 80 g
– DO KUCHYNĚ –
Jablečný ocet
Ocet nádherné jablečné vůně a jemné nakslé chuti. Všestranné využití - saláty, letní osvěžující nápoje, jarní a zimní očistné a zahřívací kůry se lžíví medu.
Složení: Kvašená jablíčka původem z Lužických hor (Kamenický Šenov).
– DO KUCHYNĚ –
Sušené byliny na nálevy
Dle sezónní nadílky v louce, v záhoně a na mezi. Mezi mé oblíbené léčivky, které nejčastěji sbírám patří kontryhel, tužebník, řebříček, dobromysl, vrbová kůra, měsíček, lipový květ, kopřiva, hluchavka bílá, bezový květ.